spacer
spacer search

Ловеч Прес
Новините от Ловеч и региона * Много за всичко, всичко за важното

Search
spacer
Последни новини
header
СЪДЪРЖАНИЕ
Начало
Актуално
Общество
Мнения
Разследване
Измерения
Спорт
Литекс
Връзки
Редакция
Търсене
Обяви
Местни избори 2015
maiki_droga.jpg
Кратки новини
Банко Банков и с награда "Николай Хайтов-2015"
Писателят Банко Банков, който тази година спечели новоучредената национална награда на името на писателя Димитър Димов в Ловеч, стана носител на ново отличие. След конкурс на столична община, район "Изгрев", и Народно читалище "Николай Хайтов-1936" той получи литературната награда "Николай Хайтов - 2015 г." Проф. Банко Банков бе отличен с наградата на общината - грамота и статуетка - за романа си "Зряла възраст". Книгата бе представена и в родния град на писателя, Ловеч, през май, тази година, в Клуба на дейците на културата.

Начало arrow Спорт arrow Откриха басейна край Крушунските водопади

Откриха басейна край Крушунските водопади Print E-mail
Кметът на Летница д-р Красимир Джонев (вдясно) и председателят на общинския съвет Бисер Цеков (до него) прерязват лентата на басейна в Крушуна
Малък олимпийски плувен басейн посреща вече посетителите на чудните Крушунски водопади край Летница. Новото съоръжение бе открито от кмета на общината д-р Красимир Джонев и председателя на местния парламент Бисер Цеков след водосвет за здраве и успехи и в присъствието на областния управител на Ловеч Милко Недялков, заместника му Юнал Мъстънов. Басейнът е с размери 25/12,5 м. Най-плиткото е на 1,20 м, най-дълбокото - 1,80 м. Общата му кубатура е 500 куб. м. В изграждането са вложени 300 хил. лв. от бюджетния излишък на община Летница. Според кмета басейнът отговаря на всички стандарти и изисквания на европейското законодателство, съобразено със санитарно-хигиенните норми. Първоначалният замисъл бил той да е минерален. Общината притежава концесия за минералния извор в Крушуна, но няма одобрение от здравното министерство за експлоатация на водата. Дебитът на извора е 8 л/сек., водата е 58 градуса. Открита е през 1977 г., а в края на 80-те в продължение на три години в селото е функционирал балнеоложки център. Водата има лечебни свойства за ред заболявания, за положителния й ефект има множество доклади от специалисти, посочи Джонев. За да бъде използвана в новия басейн, градоначалникът ще изпрати арбитражна проба за анализ в Швейцария.С изграждането на басейна община Летница започва реализацията на амбициозния си проект на стойност 6 млн. лв. за създаване на спортно-туристическа инфраструктура в курортното селище. Намеренията са той да бъде осъществен до три-четири години. За него ръководството се надява да получи еврофинансиране. В Крушуна вече се проектира голям спа комплекс, информира още кметът. Инвеститорът е от областния център Ловеч и той е изкупил много от имотите, намиращи се в съседство с живописните водопади. Според Красимир Джонев не е изключено китното селце да се превърне в перла на спа туризма в региона.
< Назад
spacer
Click for Lovetch, Bulgaria Forecast
Who's Online
Има 3 гости онлайн

 
spacer